(Вишиванки)

Авторкою цієї унікальної роботи є донецька майстриня, нині — вимушена переселенка й мешканка Києва Людмила Огнєва. Але портрет відомої української льотчиці — далеко не єдине надбання у творчому доробку жінки. Нещодавно майстриня представила цілу виставку, на якій — понад 200 вишивок українців, чиє життя було певним чином пов'язане з Донеччиною. Орнаменти відтворювала пані Людмила, шукаючи їх оригінали у найрізноманітніших джерелах. Своєю експозицією, що має назву «Культурний простір Донеччини: українське вишиття», Людмила Огнєва демонструє нам інше обличчя шахтарського регіону

вишиванка Надії Савченко
Частина продемонстрованих вишивок об'єднана окремою назвою «З нами Бог і Україна» – у ній зібрані узори, присвячені людям, які полягли за батьківщину й залишилися в колективній пам'яті народу. Пані Людмила пояснює: своєю вишивкою передає повагу цим видатним особистостям. «Найдавніший» персонаж — князь Київської Русі Аскольд, наймолодший — політична ув'язнена Надія Савченко. Аби відшити її орнамент, Людмила Огнєва уважно придивлялася до малюнку на сорочці ... з тюрми на телевізійних кадрах.
– Надія Савченко не є донеччанкою, але вона воювала за цю землю, – пояснює свій вибір Людмила. – Тож у цьому краї жінка-воїн теж залишила свій слід.

вишиванки Людмила Огнєва
На виставці представлено дві роботи, присвячені Надії: один орнамент вишитий із її кофти, в якій була на суді, інший — із малюнку Савченко, який вона створила вже під час арешту: українка в вишиванці.
В одному ряду із Савченко – Алла Горська, Василь Стус, Іван Світличний, Володимир Сосюра, Олекса Тихий та інші видатні люди, чиє життя було пов'язане з шахтарським краєм. Згадали й патріарха Філарета — його мала батьківщина у селі Благодатне Амвросіївського району.

вишиванка Людмила Огнєва
В процесі відтворення таких вишиванок найцікавішим етапом є пошук оригінальних полотен. Над цим доводиться потрудитися, зізнається пані Людмила, але це недаремна праця: стільки цікавого для себе відкриваєш.
– Неймовірно тішилася, коли пощастило відшукати орнамент сорочки Степана Бандери, – пригадує майстриня. – Через знайомих зв'язувалася з внуком Бандери у Мюнхені, з іншими його родичами – щоб коли не його одяг, то хоч когось із родини отримати. Але, видно, мені допомагав ще й Бог – трапилася фотокартка Бандери часів його пластунства — молодий чоловік у формі запорізького козака. Дивовижно, але рідкісний знімок наче сам мене розшукав.

вишиванка Надія Савченко
Нелегко відтворювати орнамент із фотографій чи малюнків, але пильне око майстрині та її вмілі руки творять дива. Принцип Людмили Огнєвої – відтворювати оригінали. Приміром, вишиванку Лесі Українки жінка скопіювала з фотографії поетеси, представленої у Волинському краєзнавчому музеї – зі стрічками та вінком.
Із початком війни Людмилі нелегко було покидати рідну домівку. Однак волонтери, які допомагали з переїздом, мовили: «За межами області зможете розповісти про донецьку культуру набагато більше».

Вишиванка.Нет